Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r44127drag/acrm.ro/website/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364

Warning: Creating default object from empty value in /home3/r44127drag/acrm.ro/website/wp-content/themes/osmosis/includes/framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Criza lemnului continuă şi se adânceşte | Asociatia Clubul Roman de Mobila

Criza lemnului continuă şi se adânceşte

Interviu Bursa

Criza lemnului continuă şi se adânceşte

Criza lemnului continuă şi se adânceşte

422 534 Asociatia Clubul Roman de Mobila

Greenery este culoarea anului în domeniul mobilei, ne-a spus Iuliu Moldoveanu, presedintele Asociatiei Clubul Român de Mobilã (ACRM), care ne-a caracterizat aceastã culoare ca fiind „un verde cu tentã gãlbuie, cu un aer rãcoritor si revitalizant, simbolul noilor începuturi”. Greenery poate fi asociat cu alte culori neutre, deschise, cu nuante mai profunde, pasteluri, culori metalice.

Domnul Moldoveanu ne-a vorbit, într-un scurt interviu, atât despre tendintele din piatã, cât si despre criza lemnului, care, potrivit domniei sale, continuã si se adânceste.

Reporter: În ce stadiu se aflã criza lemnului, care afecteazã, de mai mult timp, piata mobilei?

Iuliu Moldoveanu: Criza lemnului continuã si se adânceste si, momentan, nu se gãseste încã o solutie viabilã pentru rezolvarea ei. Existã anumite semnale cã s-ar putea normaliza situatia – dreptul la preemptiune, înfiintarea unei comisii de atestare a producãtorilor de mobilã coordonatã de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã, respectiv Ministerul Mediului, firme care sã liciteze pentru masa lemnoasã etc., dar, pentru moment, situatia este neclarã. Contractele semnate de producãtorii de mobilã la sfârsitul anului 2016 cu partenerii externi au avut stabilite un pret, iar acum, din cauza cresterilor nejustificate ale materiei prime si materialelor, nu se vor mai încadra în marjele de profit. Aceastã situatie are ca efect o stagnare a cifrelor de afaceri din industrie si dacã 2016 a fost un an bun, per ansamblu, pentru piata mobilei, 2017 are toate premisele sã fie un an în descrestere.

Reporter: Au avut loc falimente din cauza acestei crize?

Iuliu Moldoveanu: Au fost câteva intrãri în insolventã.

Reporter: Ce credeti cã trebuie fãcut pentru remedierea situatiei?

Iuliu Moldoveanu: Putem vorbi despre schimbarea legislatiei, despre un control mai mare pe care Romsilva sã îl aibã asupra suprafetelor pe care le gestioneazã. Dacã nu existã controale clare si precise, pe bãnuieli nu se poate face nimic pentru remedierea situatiei.

Reporter: Dar nu toatã industria mobilei este afectatã de aceastã crizã, ci doar companiile care fabricã obiecte de mobilier din lemn…

Iuliu Moldoveanu: Companiile care produc mobilier din lemn masiv au înregistrat pierderi mari în aceastã perioadã. Dureazã de ceva vreme aceastã problemã. Dacã la nivel ministerial nu au fost luate mãsuri pentru stoparea acestei situatii, atunci producãtorii nu au prea multe pârghii în acest sens si fac ceea ce considerã cã este mai bine pentru fabrica lor.

Nu doar acesti producãtori au avut probleme, ci si cei care prelucreazã PAL, MDF, HPL. Companiile care importã sau produc aceste tipuri de materiale cresc preturile artificial (unii chiar de la lunã la lunã). Cum poti rezista în aceastã piatã semnând contracte pe termen lung cu preturi fixe când furnizorii de materii prime fac aceste cresteri lunar sau trimestrial? Cine îi controleazã pe acesti mari importatori atunci când iau decizii de genul acesta? Cum sunt protejati producãtorii români de mobilã în fata acestui gen de practici?

Reporter: Mare parte dintre acestia au avut probleme si din cauza restrictiilor pe piata Rusiei…

Iuliu Moldoveanu: Piata Rusiei a fost pierdutã acum multi ani si nu sa mai fãcut nimic în directia respectivã. În Rusia, exportul stagneazã si nu este nicio sperantã de crestere în viitorul imediat urmãtor.

Reporter: Care sunt obiectivele Asociatiei Clubul Român de Mobilã?

Iuliu Moldoveanu: Promovarea producãtorilor români în cadrul târguri lor si expozitiilor din România si din UE. Participãm la târguri si întâlniri în afara tãrii, pe forte proprii, cu un efort suplimentar din partea companiilor membre, identificãm si dezvoltãm parteneriate cu integratori din Franta, Anglia, Germania, Belgia, care vin cu proiecte la cheie si pe care membrii Clubului le executã. În acelasi timp, suntem orientati si cãtre piata din România, existã proiecte pe care colegii nostri le duc la bun sfârsit atât individual, cât si în grup.

La nivelul Clubului, continuãm achizitiile centralizate, dezvoltãm parteneriate cu alte organizatii din domeniu, crestem legatura cu facultãtile de profil. Avem o relatie bine definitã cu birourile de arhitecturã.

Reporter: Care sunt tendintele din domeniu?

Iuliu Moldoveanu: Ritmul rapid si agitatia zilei ne fac sã dorim din ce în ce mai mult ca locuinta noastrã sã fie un spatiu linistit care sã inducã senzatia de relaxare; mobilierul va fi din elemente naturale, simple. Produsele de mobilier continuã sã se adapteze tendintei de unitate spatialã bucãtãriecamera de zi, fãcânduse trecerea mult mai usoarã, aproape neobservabilã.

Pantone, liderul mondial în setarea standardelor de culoare, a ales culoarea anului 2017  Greenery (Pantone 150343)  un verde cu tentã gãlbuie, cu un aer rãcoritor si revitalizant, simbolul noilor începuturi. Se poate asocia cu alte culori neutre, deschise, cu nuante mai profunde, pasteluri, culori metalice. Îmbinarea stilului modern cu elemente vintage este, de asemena, în tendinte si vine sã sustinã nevoia noastrã de întoarcere la autentic.

Reporter: Multumesc!